Det finns många anledningar till varför en person vill skriva men kanske spelar det ingen roll var lusten kommer ifrån? Du vill skriva, och det räcker alldeles utmärkt som anledning!
En mycket intressantare fråga är varför man inte skriver, när man hör till kategorin människor som vill skriva? Om jag får gissa så har troligen ett gäng självsabotörer ett finger med i spelet och det är inte alltid roligt att syna dem. Men det finns mycket att vinna på att titta närmare på sina självbegränsande tankar och beteenden, för att övervinna dem.
Här kommer några exempel på jättebra anledningar att lägga ner hela projektet redan innan man startat:
• Jag har inte tid ...
• Jag vet inte hur/var jag ska börja ...
• Vad har jag att komma med, som ingen annan redan sagt?
• Jag är osäker på hur jag ska gå vidare med det färdiga alstret ...
• Jag känner inte att jag har det stöd jag behöver ...
• Min idé kanske inte är tillräckligt bra ...
• Jag har ingen utbildning i skrivande ...
• Övriga självbegränsande tankar ...
Skrivandet skapar glädje i stunden. Det är det viktigaste, tycker jag. Det spelar mindre roll om man skriver mycket eller lite, bra eller dåligt... Särskilt i början är skrivandet en privatsak mellan dig och orden/historien som ser dagens ljus genom dina händer (eller på vilket sätt du nu skriver). Du behöver inte berätta för folk vad du håller på med, om du inte vill, och du behöver definitivt inte låta någon annan läsa det du skriver.
Om du har aktiva självsabotörer som försöker blanda sig i, så be dem ta ledigt. Säg att de ska gå och dricka en kopp kamomillte. Du är chef över ditt skrivande och man behöver inte alltid veta vad det ska bli av det man håller på med... Glädjen i stunden, som sagt!
Detta är mina bästa tips och tankar för att komma igång:
• Förbered på ett sätt som gör det roligt när det är dags att sätta sig ner och börja skriva. (För mig som inte gillar Word blev det ett genombrott när jag hittade programmet Scrivener*, och det finns säkert många andra bra skrivprogram beroende på smak.)
• Var selektiv med vem du berättar för.
• Skriv när du har lust och är på humör. Vilket antagligen blir ganska ofta eftersom det är så kul när man kommer igång! (Eller avsätt tid regelbundet om det passar dig bäst, här behöver man hitta sitt eget sätt.)
• Historien/texten/boken/projektet tar inte bara form vid tangentbordet, utan finns i huvudet även när man gör annat, t.ex. promenerar, äter, duschar, sover (!) eller när man minst anar det.
• Samla idéerna som kommer till dig, på pränt eller kanske som röstmeddelande till dig själv på mobilen.
• Historien/skrivprojektet blir en kär följeslagare i tillvaron.
Skriv, skriv, skriv... Läs, skriv, ändra, finjustera, radera, korrigera, flytta om... Glädje i stunden. Tillfredsställelse för att det går framåt och man följer sina drömmar. Förvåning när man kommit en bit på väg. Förundring när man sitter och läser något man själv har skrivit.
Kanske blir det dags att låta texten få existera utanför den egna datorn? Provläsare, återkoppling, förbättringsförslag... Skriv, skriv, skriv...
Ett senare "problem" är att lyckas sätta punkt och bli klar. Men det är en annan historia. Till att börja med vill jag påminna om att något som är säkert, det är att för att det ska bli något över huvud taget så måste man sätta igång!
Mer om mitt tillvägagångssätt från början till slut finns på startsidan. Låt dig inspireras och var lekfull, alla har sitt eget uttryck och optimala arbetssätt. Och alla har vi något att berätta.
Lycka till och ha så kul!
* Scrivener: Detta är en affiliate-länk, vilket innebär att jag får 20% provision på programlicenser som säljs till användare som kommer till Scriveners (Literature & Latte's) webbplats/butik via denna personliga länk. Jag rekommenderar programvaran för att jag själv använder den och tycker den är jättebra.
I september 2023 var jag gäst i podden "Nyckeln till frihet" med Agneta Wahlström Ihr. Vi samtalade om skrivande, skrivglädje och hur det var att få min första roman utgiven. När podden spelades in hade Talande tystnad varit utgiven och levt sitt eget liv i ca två veckor och jag var fortfarande i chock. Trots att jag tyckte mig vara väl förberedd mentalt blev bokutgivningen en upplevelse som inte liknar något jag varit med om tidigare, jag har aldrig i hela mitt liv varit så långt utanför min bekvämlighetszon! Det var en omvälvande upplevelse och det tog några veckor innan jag landade och blev mitt lugna vanliga själv igen.
Agnetas fina och själsliga podd finns där poddar finns och avsnittet med mig hittar du genom att klicka på knappen:
Vilka böcker och författare inspirerar dig att själv vilja skriva? I mitt fall är det säkerligen många, men några utmärker sig. Det kan handla om miljön som lockar min fantasi i den ena, de humoristiska formuleringarna i den andra och personbeskrivningarna i den tredje...
Copyright © Alla rättigheter förbehållna