Hoppy barnböcker

Hoppy – Följ dina drömmar, allt är möjligt!

Hoppys passbild.

Hoppy illustreras av Elin Lindwall.


Hoppys budskap

Böckerna om Hoppy har ett budskap. Nämligen att man – redan från barnsben – kan skapa sitt liv som man önskar det. Hoppy inspirerar barn att följa sina drömmar.


Hoppy är en klok och glad liten tjej. I böckerna om henne får vi se hur hon bär sig åt för att hitta finurliga lösningar för att förverkliga sina drömmar. Låt Hoppy inspirera! Ingen dröm är för liten eller för stor...


Givande samtal

Varje sida har en "tanketext" till uppläsaren, som förklarar tanken bakom Hoppys agerande på den aktuella sidan och förhoppningsvis leder till reflektion.


Hoppy öppnar upp för samtal mellan uppläsaren och barnen, som gärna kan bli delaktiga i berättandet. Vad vill Hoppy förmedla? Precis som barnen lyssnar på uppläsaren, kan det bli spännande för uppläsaren att lyssna på barnen.

"Hoppy och guldpengarna" är den första berättelsen om Hoppy. I just den här boken vill Hoppy bada i ett hav av guldpengar...


Hoppy och guldpengarna


"Hoppy och guldpengarna" är en bilderbok som passar barn i förskoleålder (4–8 år ca) och alla deras nära och kära.


Första utgåvan såg dagens ljus i mars 2012 via bokförlaget Norlén & Slottner (självfinansierad). Numera bor kvarvarande böcker och Hoppy hos sin familj på Convallaria Förlag AB, där hon är i gott sällskap bland blommorna i tidskriften Trädgård Norr.


Du betalar endast 50 kronor per bok + frakt. Välkommen att beställa dina böcker i webshopen som du hittar här:

 Hoppy söker ett bokförlag som vill hjälpa henne att nå ut till barnen. Hon vill bidra till att barn följer sina drömmar och får en sund värdegrund, som t.ex. allas lika och unika värde. Hör av dig!

Hoppys förskolematerial  (utifrån lpfö 98 rev. 2016)

Barnen på förskolan har hjälpt till att skapa materialet som sedan används vid läsningen av Hoppy och guldpengarna. Foto: Jessica Jonsson

Materialet fungerar lika bra som inspiration för läsningen hemma!



Bjud in Hoppy att inspirera!



Precis som barn kan lära sig av vuxna, kan vuxna lära sig av barn. Med lite fantasi och kreativitet kan lässtunden med Hoppy se olika ut från gång till gång, då barnen är delaktiga i berättandet. Låt dig inspireras av vårt förskolematerial, som fungerar lika bra vid läsningen hemma!


Gratis förskolematerial!



Välkommen att gratis ladda ner och använda detta material, som tagits fram utifrån Lpfö 98 Rev. 2016 och är tänkt att fungera som inspiration och konkret arbetsmoment på förskolan tillsammans med boken "Hoppy och guldpengarna".


Hoppy öppnar upp för samtal och är en utmärkt ingång till intressanta och givande stunder där barnen är delaktiga i berättandet.


Vad vill Hoppy förmedla till barnen? Hoppy tror på tankens kraft och tycker det är viktigt att drömma och fantisera – hon tänker att allt är möjligt! Ingen dröm är för liten eller för stor! Hon förmedlar också mer än gärna vikten av att vistas ute i naturen, att andas djupt och samla kraft inom sig, att vara rädd om sig själv och kroppen. Samt allas lika och unika värde!


Materialet är framtaget av Jessica Jonsson, förskollärare i Norrköping.


Barnen berättar

Vad säger barnen om Hoppy? Det verkar onekligen som att inspirationen väcks. Clara hittade en magisk sten efter läsningen och Nellie blev entreprenör. Förskolebarnen fick träna på att ta djupa andetag och dagdrömde sedan om studsbollar, flygplan, tårtor, m.m.


Vad säger då de vuxna om Hoppy? Nellies mamma fick sig en tankeställare om att man faktiskt ska låta barn få fullfölja sina fantasier och kreativa idéer och att det är viktigt för självkänslan. Lågstadieläraren upplevde att det med vackra bilder och enkelt språk var lätt att fånga och behålla skolklassens intresse för hur Hoppy tänker, känner och agerar.

Hoppy tycker det är roligt att höra vad barnen har att säga!


Recensioner

Hoppy och guldpengarna recenseras i Ascala Magazine, februari 2014.
Läs här (länk till recensionen sparad som jpg)


Hoppy och guldpengarna recenseras i tidningen Chef, april 2012.
Läs här (länk till recensionen sparad som jpg)


Hoppy och guldpengarna recenseras i Vasabladet (svenskspråkig dagstidning i Vasa, Finland), 26 april 2012.

Läs här (länk till recensionen sparad som jpg)


Hoppy och guldpengarna recenseras av författaren Lisbeth B Åkerman, november 2012.

Läs här (länk till recensionen sparad som jpg, från Lisbeths blog)


Läsarkommentarer

• Linda Larsson, lärare, samt elever vid åk 1 (Långskataskolan, Piteå)

Med vackra bilder och enkelt språk var det lätt att fånga och behålla skolklassens intresse för hur Hoppy tänker, känner och agerar.
Vi valde att läsa boken om Hoppy två gånger eftersom eleverna uppmärksammade att boken har två olika texter på varje sida och när jag frågade eleverna varför de trodde att författaren valt att göra så, svarade en flicka i klassen, årskurs 1:
– Det är nog för att Anna, författaren, ville förklara för vuxna, på vuxenspråk, sånt som vi barn redan förstått.
Och visst ligger det mycket i flickans kloka reflektion, inte bara om att det fanns en text ämnad för barn och en för vuxna, utan även att vi vuxna har mycket att lära av våra barn om hur man lever livet här och nu och att ansvaret att leva våra drömmar ligger på oss själva.

(Läs hela recensionen i Ascala Magazine nr 12, februari 2014)


• Majken, 8 år (Tyresö)
Jag tycker att den var bra för att den var spännande och rolig att läsa den var lättläst. Jag önska att det fans flera böcker.


• Nellie, snart 6 år (och mamma Agneta, Norrköping)

Vilken underbar bok! Jag har läst den för mina barn och den tilltalade både mig och framför allt Nellie (snart 6 år). Nellie är en envis, kreativ, viljestark och bestämd liten tjej som gillar att ta en idé och skapa något kring den. Du kan ju tro att hon gillar Hoppy!
Jag tror att hon gillade hela tanken med att man får fantisera fram en idé och sedan förverkliga den. Nu har ju Hoppy ingen vuxen som sätter käppar i hjulen som Nellie tyvärr har (typ jag alltså...) Här fick ju jag mig en tankeställare om att man faktiskt ska låta barn få fullfölja sina fantasier och kreativa idéer och att det faktiskt är viktigt för självkänslan! Jag gillar att boken talar till mig som läsare och berättare, hur den öppnar för ett samtal mellan läsare och lyssnare. Har aldrig sett det förut.
Några veckor efter att vi läst boken första gången så hittade hon den i hyllan igen. Den blev inte läst den kvällen men för första gången någonsin så säger Nellie "mamma - det här är min favoritbok". Jag blev jätteglad att hon verkligen uttryckte att hon gillade den för hon är annars ganska återhållsam med sina känslor.
När jag nästa dag hämtade Nellie hos en kompis som hon hade varit och lekt hos så berättade pappan där hemma vad barnen hade hittat på. Det visade sig att de hade tillverkat egna rabatthäften genom att nita ihop lite papperslappar och sedan gått runt till grannarna och sålt dessa! De hade faktiskt lyckats att få in några kronor. Du kan ju tro att jag fattade misstankar om vart de hämtat lite inspiration. :-) Den kvällen läste vi Hoppy igen och pratade länge om att fantisera, att ta en rolig/knasig/knäpp/spännande idé och göra den verklig, att få vara kreativ och pyssla och att faktiskt få sin dröm att gå i uppfyllelse. Även jag som vuxen kan ju ta till mig av Hoppy och tanken bakom boken.
Tack för den underbara inspiration som Hoppy har varit för oss. Tror att både jag och Nellie längtar efter att få träffa Hoppy i fler böcker.


• Clara, nyss fyllda 5 (och mamma Emma, Umeå)
Tack snälla för den fina boken! Har redan läst den för Clara och hon hittade en magisk sten på gården efter det!


• Förskolebarn, 3–4 år (och fröknarna på förskolan Kastanjegården, Norrköping)

Här är några kommentarer och tankar efter uppläsningen av Hoppy och guldpengarna.
1:a läsningen (9 barn med flera olika hemspråk)
• Dagdröm vad är det = "Vad man önskar sej"
• Djupa andetag – ingen visste vad det var så gruppen fick träna på det.
• Vad är en idé = "När man tänker"
Personalen sa att boken bjuder in till samtal, och att den passar för lite äldre barn.

2:a läsningen (samma barngrupp men färre barn)
• "Jag brukar dagdrömma i sängen."
• Barnen dagdrömmer om "guldpengar, studsboll, vagn" – "pistol, traktor, flygplan" – "flygplan, traktor" – "flygplan, traktor, tårta" – "pistol, tårta"
Man ser hur de tar intryck av varandra...
• Att ta djupa andetag = Barnen börjar direkt andas.
• Barnens kommentarer: "Ta med vatten till blommorna" – "Ta ner i väskan" – "En snigel" – "Fjäril" – "Blommor" – "Hon målar stenarna"
Annorlunda och tänkvärd bok med härliga illustrationer!


• Ruben, 2 år (och mamma Malin, Bua)

Det kom en bok på posten. Anna har skrivit en bok! En egen! Det är skithäftigt, Anna ba: Nähä, nu har jag en jättebra idé, nu ska jag baskemej skriva en bok! och så gör hon det och ger ut den och allt. Hoppy och guldpengarna heter boken. Handlar om Hoppy som vill bada i guldpengar och som klurar ut hur hon ska lyckas med det.
Vi läsa Ponny! säger Ruben hela tiden. Ponny målar stenarna! Ponny har förkläde!
Jag tror vi har läst Hoppy (eh, Ponny) trettio gånger by now. Ett mycket bra betyg från familjens egne lille bokmal.

Fler böcker om Hoppy

I min dator finns en Hoppy-bok nummer 2, i princip färdig med illustrationer och allt. Även denna historia är illustrerad av Elin Lindwall.


Utan att avslöja detaljerna om vad boken handlar om så kan jag meddela att Hoppy får sällskap av en gammal dam och en katt.

Ännu fler böcker om Hoppy

Idéer lider det ingen brist på! Hoppy-historia nummer 3 och 4 finns halvfärdiga i mitt huvud och i skissblocket.


Jag önskar av hela mitt hjärta att Hoppy ska få lära känna väldigt många barn och deras uppläsare! Och att barnen ska få möjlighet att inspireras av Hoppys skaparglädje och kreativitet!

Hoppy sprider glädje och inspiration!

Illustration: Elin Lindwall

 Hoppy söker ett bokförlag som vill hjälpa henne att nå ut till barnen. Hon vill bidra till att barn följer sina drömmar och får en sund värdegrund, som t.ex. att vara rädd om sig själv och kroppen. Hör av dig!