Låt oss sprida läsglädje!

Inspiration från en läsare till en annan... Tänk dig en värld där människor stressar mindre och ger sig själva mer egentid – med en god bok!


Bokklubb

Att läsa böcker tillsammans i en bokklubb är himla trevligt. I mitt fall består bokklubben av mig själv, mamma och farmor. Vi bestämmer vilken bok vi ska läsa (ofta har vi flera som står på vänt) och det blir lite allt möjligt, vi brukar varva olika genre. Var och en läser sedan i sin egen takt och när alla är klara ses vi online och pratar om boken. Märkvärdigare än så behöver det inte vara.


Favoritböcker förr och nu


Det finns böcker och författare som man får ett speciellt band till och som man av olika anledningar minns. I mitt fall tänker jag på böcker som väckt min fantasi, som bjudit in till en spännande värld, som gett näring till min själ, eller som skrivits på ett sätt som inspirerar mig. Här kommer några som fastnat i minnet:


UNGDOMSBÖCKER

• Maria Gripe var en favorit, t.ex. "Skuggan över stenbänken" (jag är förtjust i det övernaturliga).

• Olov Svedelids ungdomsböcker i historiska miljöer, t.ex. "Slottet brinner".

• "Äventyrens dal" av Enid Blyton, plus alla Fem-böcker jag fick ärva av pappa.


VATTENFOLKETS LAND av Erik Leijonhufvud

Denna bok är totalt sönderläst och omslaget tejpat. Den utspelar sig för länge sedan i en fantasivärld som fångar mig varje gång. På något vis bär jag boken inom mig.


VINDSTRÄDGÅRDEN av Virginia Andrews

Fyra barn instängda på en vind... Fråga mig inte varför, men jag gillar historier som är psykiskt påfrestande där folk är instängda, försöker rymma, är på flykt etc. Jag ser mig själv som ung, fastnaglad i soffan med boken i högsta hugg!


MARIAN KEYES

Överst på listan av mina favoritförfattare och en stor insipiration i mitt eget skrivande! Jag älskar hennes sätt att med humor skriva om de mest känsliga ämnen. Om man tror på slumpen så var det tack vare den jag hittade "En oväntad semester", som jag köpte vid Stockholm Central i väntan på pendeltåget och jag minns fortfarande boksnurran och omslaget som gick i rosa (vi snackar förra millenniet). Många lästimmar och böcker har det blivit sedan dess och fler lär det bli!


KATE MORTON

"Den glömda trädgården" m.fl. Nutid flyter ihop med dåtid, mysterier från förr, familjehemligheter och gamla herrgårdar med lönngångar... Jag älskar't!


LÄSNING FÖR SJÄLEN

• "Den nionde insikten" av James Redfield har jag läst flera gånger, lånat ut, glömt bort till vem, köpt igen... En bok jag vill ha i min bokhylla så att jag vet var jag har den.

• "Se med öppet sinne" av Anthony De Mello står på samma hylla och där blir den kvar.

• "The secret" av Rhonda Byrne är kraftfull i sin enkelhet. Egentligen en bok mer för hjärnan än själen, men det blev uppenbart att de två hänger ihop och kan samarbeta när man vill göra förändringar i livet och är öppen för att exprimentera med sina tankemönster.

• "Hela ditt inre och finn ditt sanna jag" av Lise Bourbeau (om de fem såren). Denna bok höll på att skrämma slag på mig för att den var så pricksäker, en riktig ögonöppnare.

• "Love money, money loves you" av Sarah McCrum är ett nytillskott på listan. Väldigt inspirerande bok som inger hopp och får min skaparlust att spritta!

 

Vilka är dina favoriter?